4 June 2015“Gedeelde waarden”: niet iets waar je gelijk aan denkt tijdens een crisis, in het heetst van de strijd. Arthur blogt over het belang hiervan: de kans is immers klein dat je goed met elkaar samenwerkt, wanneer je elkaars uitgangspunten en waarden niet kent.
Als je niet weet wat iemand drijft, zullen verwachtingen langs elkaar heen lopen en kun je elkaar op kritieke beslispunten niet snel vinden. In de voorbereiding op crisis aandacht besteden aan gedeelde waarden is dus van levensbelang!
Geen oog voor gedeelde waarden, wat dan?
Ter verheldering een paar voorbeelden. Stel de crisis breekt uit en je komt in een team terecht waarvan de leden maar mondjesmaat spreekt in het dagelijks werk. Tijdens crisis op je collega’s kunnen vertrouwen is voor jou namelijk zeer belangrijk. Je weet echter niet of jouw handelen buiten het team gedragen zal worden door de anderen. Krijg je wel voldoende rugdekking? Je weet niet welke issues het team het belangrijkst vindt om aandacht aan te besteden. Staat het slachtoffer voorop of het voortbestaan van de organisatie? Kiezen we voor het beperken van materiële schade of voor het milieu? Wordt iedereen in de organisatie geacht een steentje bij te dragen of moet je de mogelijkheid krijgen om je vooral afzijdig te houden tot de storm geluwd is? Als je tijdens een crisis geen antwoorden hebt op deze vragen, voel je je onzeker, weet je niet wat je hebt aan je team, weten je teamleden niet wat ze hebben aan jou en weet de buitenwereld ook niet wat ze van je team kan verwachten.
Onzekerheid reduceren, vertrouwen laten groeien
Wanneer waarden niet worden gedeeld kan dat leiden tot onzekerheid. Om die onzekerheid te reduceren moet je niet alleen oefenen met vaardigheden als crisisbesluitvorming, scenario-denken of effectief communiceren. Je moet je ook bewust zijn van je eigen waarden en in kaart brengen wat je gedeelde waarden als crisisteam zijn. Je doet dit aan de hand van vragen als: Wat vind ik belangrijk in het leven en waar komt dat vandaan? Hoe kijken wij tegen de wereld aan? Wat vinden we daarin belangrijk en hoe strookt dat met de waarden van de organisatie? Wat is als crisisteam onze toegevoegde waarde? Wat hebben wij als personen aan elkaar als er veel druk op de ketel komt? Als je deze antwoorden samen zoekt en daarna aan de slag gaat met het beoefenen van je crisisvaardigheden, dan zul je merken dat je met meer zelfvertrouwen een crisis tegemoet treedt.
Tijdwinst en een stabiel uitgangspunt
Het vertrouwen in elkaar groeit, je weet wat jouw team het belangrijkst vindt in crisistijd en je voelt elkaar beter aan. Dat levert tijdwinst op, want je kunt snel besluiten formuleren waar iedereen zich goed bij voelt! Daarnaast is in een crisissituatie niet alle informatie bekend en dus ontbreekt soms de mogelijkheid om beredeneerde besluiten te nemen. Besluiten nemen op basis van onvolledige informatie vraagt om een stabiel uitgangspunt: een gedeeld waarden- en overtuigingenkader. Juist in crisistijd geldt dus: gedeelde waarden = gedragen besluiten.
Door: Arthur van Lohuijzen.
Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.
Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.
Sluiten ×