12 February 2019Wat als een infectieziekte zich verspreidt binnen twee aangrenzende regio’s? Een aantal GGD’en hebben het afgelopen jaar met dit scenario geoefend.
Arthur, Marthe en Stefan hebben het afgelopen jaar al een aantal keer met dit scenario gewerkt. Het betrof onder andere een bovenregionale table-top oefening voor de GGD en GHOR van de regio’s Zuid-Holland Zuid en Rotterdam-Rijnmond gericht op de bestrijding van een Polio-uitbraak, de bovenregionale ketenoefening ‘Matroesjka’ waarbij in de regio Twente en Noord- en Oost-Gelderland met de gehele geneeskundige keten werd geoefend om een langdurige griepepidemie te bestrijden en in het najaar van 2018 was dit een reeks van oefeningen waarbij de IZB-teams van Gooi- en Vechtstreek, Flevoland, Hollands Noorden, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam en Kennemerland een grensoverschrijdende uitbraak van Legionella hebben beoefend.
Bovenregionaal oefenen/trainen is de ideale mogelijkheid om kennis te delen en erachter te komen hoe professionals en experts onderling over verschillende aspecten anders (of juist hetzelfde) kunnen denken. Daarnaast geeft het de kans om eens openlijk over een scenario te spreken en er dieper op in te gaan. Je kan buiten het team sparren en de koppen bij elkaar steken. Je krijgt niet alleen inzicht in het netwerk maar ook in hoe én wanneer je netwerkpartners opschalen. De belangrijkste uitkomst uit deze oefeningen en trainingen is dat zodra er sprake is van bovenregionale uitbraak, er behoefte ontstaat met elkaar af te stemmen, werkzaamheden gezamenlijk op te pakken en te bepalen waar de regio zelfstandig mee aan de slag gaat.
Reinoud Wolter, Beleidsmedewerker Publieke Gezondheid bij GGD Rotterdam-Rijnmond zei het volgende:
“Deze intensieve oefening in een bovenregionale setting maakte de noodzaak van een gecoördineerde samenwerking goed zichtbaar. Het geeft de organisaties stof tot nadenken en vraagt daarmee om verdere aanpassing van hun crisisstructuren”.
Een aantal gouden tips voor regionale samenwerking:
Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.
Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.
Sluiten ×