11 July 2018In welke situaties komt het primaire proces van de GGD in de knel en hoe ga je hier als crisisteam mee om? Wat als je zowel een taak hebt in de hulpverlening bij een crisis én ook zelf in jouw continuïteit wordt geraakt? Deze vragen hebben de Noord-Hollandse GGD-en in hun jaarlijkse trainingen van het crisisteam bij de hoorns gevat. Na de serie in het voorjaar zal Trimension ook in het najaar weer een aantal van deze trainingen begeleiden.
Veel GGD-en hebben recent een meer integrale visie op crisisbeheersing uitgewerkt in een integraal crisisplan. In dit plan blijft aandacht voor de welbekende GROP-processen (psychosociale hulpverlening, infectieziektebestrijding, medische milieukunde, gezondheidsonderzoek na rampen), maar wordt ook breder gekeken naar het risicoprofiel van de GGD en de eigen bedrijfscontinuïteit.
In de jaarlijkse crisisteamtrainingen zijn al veel uitdagingen voorbij gekomen. Denk aan problemen met vervuild drinkwater of een mud run op een giftige vuilnisbelt. Allemaal scenario’s waarbij opschaling conform het GROP gewenst was. Trainer Arthur van Lohuijzen over de trainingen: “Dit jaar worden de teams geconfronteerd met een crisis die vraagt om opschaling volgens het “ouderwetse” GROP én omdat de GGD haar dagdagelijkse werk niet meer kan uitoefenen, omdat het eigen gebouw buiten gebruik is”.
“In de trainingen worden de betrokken procesleiders uitgedaagd om scenariodenken toe te passen en zodoende te achterhalen welke lastige keuzes er voor de primaire processen genomen moeten worden. Denk aan het opschorten van afspraken en spreekuren, het redden of aanvullen van de vaccin-voorraad of het verplaatsen van werkzaamheden naar elders in de stad. Daarnaast heeft de crisis impact op de gemoedstoestand van het eigen personeel en wil je dat hier aandacht voor is op de korte en lange termijn”.
Door als crisisteam de tijd te nemen scenario’s uit te denken en elkaar te helpen met het bedenken van oplossingen, komt het integrale crisisplan tot leven. De belangrijkste bijvangst volgens Arthur: “Procesleiders worden geprikkeld om ook goed naar hun eigen proces te kijken en de kwetsbaarheden in kaart te brengen. Eventuele gedeelde knelpunten worden uiteraard in het crisisteam besproken, maar de winst zit hem ook echt in het vertalen van het integrale crisisplan naar concrete acties die je moet uitzetten om de continuïteit van je proces of afdeling te waarborgen”.
Meer weten over trainingen waarin het integraal crisisplan beoefend wordt? Neem contact op met Arthur.
Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.
Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.
Sluiten ×