12 May 2015Je denkt er liever niet over na. Maar je weet dat het overal kan gebeuren en dus ook op jóuw onderwijsinstelling. Een steekpartij met dodelijke afloop, fraude met de toekenning van studiepunten, een ICT hack of een groep studenten op studiereis in het buitenland die gevaar lopen door terrorisme of een instabiele politiek situatie. Er zijn legio risico’s te bedenken.
Natuurlijk doet je onderwijsinstelling de jaarlijkse BHV-oefening, compleet met ontruiming. Maar richt je de voorbereiding ook op crises anders dan brand en bommelding? Wat als het ICT systeem van de school door hackers wordt platgelegd en vertrouwelijke informatie over studenten op straat belandt? En hoe te handelen met die studente die bedreigd wordt door haar familie uit eerwraak?
Het is van essentieel belang om binnen je onderwijsinstelling in gesprek te blijven over dit soort risico’s.
Als er zich een incident voordoet, wil je snel kunnen handelen. Dan is het belangrijk dat je als onderwijsinstelling een crisisteam kan inzetten dat snel uit de startblokken kan komen. Een team waarin precies die collega’s plaatsnemen die een sleutelrol kunnen vervullen om de schadelijke gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen of verkleinen.
Uitdagingen voor een crisisteam:
1) Communicatie
Ben je in staat om een snelle stroom aan berichtgeving/informatievoorziening op te zetten naar leerlingen en/of media? Hoe organiseer je dat?
2) Aanspreekpunt voor netwerkpartners
Niet zelden zijn partijen zoals politie, gemeente, brandweer en GGD nauw betrokken bij incidenten rondom een onderwijsinstelling. Dit zijn partners die je in het dagelijks werk niet vaak tegenkomt. Toch is het belangrijk om wat van hen te weten: hoe werken zij samen als er iets gebeurt? Wie doet precies wat? En hoe haak je aan als onderwijsinstelling?
3) Hulpaanbod coördineren
Hoe gek het ook klinkt, een crisis kan ook een goede kant hebben. Onderwijsinstellingen zijn vaak hechte gemeenschappen. Als er iets voorvalt, hoe vreselijk ook, zie je dat de gemeenschap naar elkaar toetrekt. Collega’s en studenten bieden hulp aan, even staan alle neuzen dezelfde kant op. Hoe zorg je ervoor dat je goed gebruik kan maken van al die hulptroepen?
Als onderwijsinstelling wil je beslagen ten ijs komen, en kunnen vertrouwen op de veerkracht van je eigen organisatie om ook in crisisomstandigheden de juiste dingen te blijven doen. Voorbereiding is daarvoor de sleutel. Wij ondersteunen diverse onderwijsinstellingen door een kritische blik te werpen op bestaande planvorming, crisissimulaties of trainingen. Meer weten? Monique helpt graag verder!
Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.
Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.
Sluiten ×