Vakbekwaam in de veiligheidsregio
30 October 2019Door hevige sneeuwval stort het dak van een gebouw in de Efteling in. Paniek! Gewonden! Kortom, grote noodzaak tot gecoördineerde hulpverlening. Dit alles gebeurde gelukkig niet echt, maar fictief tijdens een CoPI-oefening, waaraan zowel de Efteling als de Veiligheidsregio Midden- en West- Brabant deelnamen.
Het hoofddoel van de oefening was het versterken van de samenwerking tussen het CoPI en de crisisorganisatie van de Efteling. Eén plus één is drie, want door de slimme inzet van waarnemers kon zowel op individueel, team-, organisatie- als overkoepelend niveau worden waargenomen. Onze rol hierin was het creëren van een uitdagend scenario voor alle oefenende teams, het organiseren en coördineren van tegenspel inclusief mediasimulator, het waarnemen en begeleiden van teams en de evaluatie.
Dit soort oefeningen zijn voor ons de kers op de taart. Wat doen we nog meer?
- Maatwerk-oefeningen op grotere schaal. Denk hierbij aan systeemtesten, maar ook aan ketenoefeningen. Een mooi voorbeeld is de recente regio-overstijgende ketenoefening Hollandse Griep, waarin het beschermen van de maatschappij en het waarborgen van zorgcontinuïteit grote dilemma’s waren voor de om-en-nabij dertig deelnemende zorginstanties en de twee veiligheidsregio’s. Een oefening waarbij ketensamenwerking essentieel was en waarbij de wisselwerking tussen operationeel-tactisch en strategisch niveau écht vorm kreeg.
- Team- en roltrainingen die geheel aansluiten op de behoeften van de deelnemers. Zo kunnen we bijvoorbeeld extra focus leggen op Team Resource Management, voor het trainen van meer effectieve teamsamenwerking. Is er de wens om Netcentrisch Werken te integreren in het reguliere OTO? We hebben op dit moment negen gecertificeerde trainers NCW in huis die opleiding en implementatie van Netcentrisch Werken van A tot Z kunnen begeleiden. Daarnaast spreken we graag ons netwerk aan voor inhoudelijke deskundigheid, bijvoorbeeld voor een realistisch en uitdagend scenario op het vlak van gevaarlijke stoffen of een infectieziekte.
- Verbinden en verbeteren in de keten. Een ketenoefening is een mooi en nuttig middel om te testen hoe een keten samenwerkt, maar zeker niet het enige middel. We denken graag mee over alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ‘verticale ketentraining’? Een training met een verticale dwarsdoorsnede van een keten of netwerk – van centralist tot dienstdoend directeur publieke gezondheid. Een training waarin juist die knelpunten en inzichten naar voren komen die (optimale) samenwerking tussen niveaus of in een keten verhinderen en dus verbeterd kunnen worden.
Wij zetten graag dat stapje extra. Is er ruimte voor maatwerk? Ben je op zoek naar een innovatieve partner? Wil je OTO eens anders inrichten? Dan komen we graag met je in gesprek.
Ben je geïnteresseerd in meer informatie of heb je vragen? We zijn bereikbaar via 015 25 11 670 en altijd in voor een kopje koffie.
Terug naar het nieuws overzicht