Nederlands English

Wateroverlast door hoosbuien

1 June 2018Gisteren kletterde de regen tegen de ramen van ons kantoor in Delft. Auto’s stuwden watergolven voor zich uit op de ondergelopen straten. Het nieuwe stadskantoor in Delft is ontruimd na de hoosbui. Met extreme neerslag hebben we de afgelopen weken herhaaldelijk te maken en volgens de klimaatvoorspellingen gaat de kans in de toekomst nog verder toenemen…

Mede op basis van stresstesten bekijken waterbeheerders welke (proactieve en preventieve) maatregelen mogelijk zijn. Daarnaast kijken waterbeheerders ook naar aanvullende bestrijdingsmaatregelen in het kader van de crisisbeheersing. Collega Roel Derckx is daarbij regelmatig betrokken: “Vanuit oogpunt van crisisbeheersing bieden de hoosbuien fikse uitdagingen. Specifieke locatie en omvang zijn bijvoorbeeld lastig te bepalen. Daardoor is het lastig om tijdig mensen en materieel op de juiste plek te krijgen voor noodmaatregelen. Maar dat wil niet zeggen dat aanvullende maatregelen onmogelijk zijn”.

Een belangrijk leerpunt uit een aantal recente workshops over dit thema, is het besef dat eigen maatregelen van de inwoners veel verschil kunnen maken in de schade door een hoosbui. Het verder optimaliseren van de tijdige ‘alarmering’ en ook het adviseren van inwoners over mogelijke eigen maatregelen is een serieus onderdeel van de voorbereiding op toekomstige hoosbuien. De expertise van waterbeheerders kan daar een nuttige bijdrage aan leveren, maar ook gemeenten en veiligheidsregio’s spelen hierin een belangrijke rol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Het is belangrijk dat waterbeheerders zelf helder hebben wat hun mogelijkheden zijn in het voorkomen van schade. Wanneer bij bewoners bijvoorbeeld ten onrechte het beeld bestaat dat het waterschap ‘alles wel kan voorkomen als ze maar haar best doet’, zal het lastiger zijn om inwoners aan te zetten tot eigen maatregelen. Verwachtingenmanagement en stimuleren van zelfredzaamheid zijn minimaal net zo belangrijk als het bedenken van een inzetstrategie voor noodpompen! Dat vereist nadrukkelijk ook samenwerking met partners als de gemeenten en veiligheidsregio’s”, aldus Roel.

Het realiseren van aanvullende proactieve en preventieve maatregelen zal nog de nodige tijd kosten. Hoosbuien laten niet op zich wachten, dus de hoogste tijd om als waterbeheerder, gemeente en veiligheidsregio samen extra goed te kijken naar je mogelijkheden in het kader van de crisisbeheersing! Neem gerust contact op met Roel wanneer je hier verder over wilt sparren.

Terug naar het nieuws overzicht

Onze medewerkers

Vragen

Aarzel niet en neem contact op.
Bel 015 25 11 670 of stuur een bericht.

Vragen?

Heeft u een vraag voor onze organisatie, bel dan 015 25 11 670 of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Versturen
  • Sluiten ×
    Contact

    Trimension BV
    Delftechpark 11
    2628 XJ Delft
    [Route met Google Maps]

    Tel: 015 - 25 11 670
    E-mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address)

    Trimension op Twitter - opent in een nieuw venster Trimension op LinkedIn - opent in een nieuw venster Trimension op crisisbeheersingnederland.nl - opent in een nieuw venster

    © 2024 Trimension BV | KvK: 27232804 | Algemene voorwaarden | Klachtenregeling | Disclaimer & Privacy | Cookies | Sitemap